Nyheder

Justus Hansen: Er der en voksen til stede i Siumut?

Justus Hansen: Er der en voksen til stede i Siumut?

Author: Demokraatit/24. oktober 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
5.0
Siumuts Vivian Motzfeldt har netop fremsendt et forslag til forespørgselsdebat til Inatsisartut, hvor hun argumenterer for, at grønlandsk skal være det eneste sprog i den offentlige administration. Den virkelige verdens realiteter er tilsyneladende blevet ligegyldige for Siumut, og man fristes til at spørge om der er en voksen til stede i partiet?

Børn har mange spørgsmål. Spørgsmålene kan være gode, overraskende og charmerende, men de er ofte en smule naive og båret af uvidenhed. Derfor er det godt, at vi som voksne er der for dem til at besvare deres spørgsmål og gøre dem klogere. Det er en vigtig del af opdragelsen, og er forhåbentlig med til at gøre dem til dannede borgere, der kan bidrage positivt til at skabe et godt samfund.

Derfor er det godt, at der er voksne til stede i børns liv. Det gode spørgsmål i disse dage er om der var en voksen til stede i Siumut, da det blev besluttet at fremsende Vivian Motzfeldt forslag til forespørgselsdebat om, at det er tid til at forlade den dobbeltsprogede administration?

Var der mon en voksen, der forklarede hende, at en forholdsvis stor del af os grønlændere har svært ved at tale og forstå grønlandsk på et højt niveau?

Var der mon en voksen, der fortalte hende, at vi desværre endnu ikke har en grønlandsksproget arbejdsstyrke, der er stor nok til at realisere hendes ønske om en rent grønlandsksproget administration?

Demokraterne ved desværre godt, hvorfor et forslag som dette bliver fremsat. Det bliver fremsat, fordi Siumut ønsker at skabe en illusion om, at alle de udfordringer, der er i vort samfund.  er danskernes og det danske sprogs skyld. Siumut vil gerne skabe en illusion om, at det allerede i dag er muligt at skabe en grønlandsksproget administration, men at dygtige grønlændere bliver holdt tilbage af de onde danskere. Partiet har vurderet, at der er stemmer at hente i denne tilgang til politik. Og Siumut har nok ret – der er stemmer i det.

Men det ændrer ikke på, at det er forkert. Faktum er, at vi ikke har den fornødne grønlandsksprogede arbejdsstyrke til, at idéen kan blive til virkelighed. Faktum er også, at en relativt stor del af os grønlændere har svært ved at tale og forstå grønlandsk på et højt nok niveau.

Grønlandsk er et dejligt sprog, og hos Demokraterne er vi glade for, at flere og flere taler og forstår vort lands hovedsprog. Men vi er oprigtigt kede af, at vores smukke sprog konstant bliver taget som gidsel i et politisk spil.

Vi ville alle ønske, at flere kunne tale vores sprog. Vi ville alle ønske, at uddannelsesniveauet i vores hjemmehørende arbejdsstyrke var højt nok til, at vi kunne besætte arbejdspladserne i den offentlige administration med grønlandsksproget arbejdskraft.

Men som situationen er nu, er det ønsketænkning. Måske var der en voksen, der kunne forklare det for Vivian Motzfeldt?


Mvh.
Justus Hansen
Demokraatit

Number of views (1579)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.