Nyheder

Nivi Olsen: Fiskeriloven er ikke god nok endnu

Nivi Olsen: Fiskeriloven er ikke god nok endnu

Author: Demokraatit/28. september 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
5.0

Hele samfundet diskuterer allerede den kommende fiskerilov. Det kan Demokraterne godt forstå, da loven berører vort vigtigste erhverv, og har betydning for rigtig mange mennesker. Det forslag som Naalakkersuisut har sendt i høring er ikke godt nok. Der er for mange usikkerheder, og for få ting, der er blevet ordentligt belyst.

Forslaget til fiskerilov virker lidt som panik før lukketid. Vi ved jo godt alle sammen, at der kommer Inatsisartutvalg inden for et år, og det er meget svært at se, hvordan det forslag til fiskerilov, der er sendt i høring, kan nå igennem tre behandlinger i Inatsisartut, inden der bliver udskrevet valg.

Det værste ved forslaget er, at det bærer præg af hastværk. Der mangler konsekvensberegninger og analyser af, hvad de forskellige tiltag vil få af konsekvenser for samfundet, for erhvervet og for borgerne. Det nytter ikke noget, at en lov, der har så stor betydning, bliver hastet igennem uden at vi reelt ved, hvad den kommer til at betyde.

Allerede på Forårssamlingen 2015 besluttede et enigt Inatsisartut ellers, at Naalakkersuisut skulle foretage en undersøgelse, der belyste muligheden for og de økonomiske konsekvenser ved, at gøre de tidsubegrænsede licenser på rejer og hellefisk tidsbegrænsede. Her mere end to år efter har Naalakkersuisut stadig ikke fremlagt en sådan undersøgelse, men har alligevel fundet tid til at producere et forslag til fiskerilov, der åbenlyst ikke baserer sig på analyser og konsekvensberegninger, men i stedet på det rene og skære gætværk. Det er simpelthen for dårligt.

Et af de store spørgsmål, der allerede bliver flittigt diskuteret er om kvoterne på rejer skal på flere hænder. Som udgangspunkt mener Demokraterne, at konkurrence er en god ting, hvilket taler for, at kvoterne bør fordeles anderledes end i dag. MEN – og der er et stort – MEN; vi ved reelt ikke, hvad en omfordeling vil betyde for effektiviteten, produktiviteten og indtjeningen i fiskeriet. Det er klart, at det er vi nødt til at få undersøgt grundigt, inden vi kaster os ud i at ændre lovgivningen.

Konklusionen fra Demokraternes side er derfor helt klar. Forslaget til fiskerilov, som det ser ud lige nu, er simpelthen ikke godt nok. Vi vil opfordre Naalakkersuisut til at komme i gang med at udarbejde de nødvendige analyser og beregninger, så Inatsisartut kan få et ordentligt grundlag at arbejde ud fra. Fiskeriloven er ganske enkelt for vigtig for os alle sammen til, at den skal hastes igennem i en sjasket udgave.


Mvh.
Nivi Olsen
Demokraatit

Number of views (617)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.