Nyheder

§ 37: Racisme og fyringen af fodboldlandstræneren

§ 37: Racisme og fyringen af fodboldlandstræneren

Author: Demokraatit/15. august 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

I henhold til § 37 i Forretningsordenen for Inatsisartut fremsætter jeg følgende spørgsmål til Naalakkersuisut.

 

Spørgsmål til Naalakkersuisut vedr. racisme og fyringen af fodboldlandstræneren:


1. Blev Naalakkersuisoq for Kultur eller andre medlemmer af Naalakkersuisut orienteret om GBU’s beslutning om at fyre landstræneren i fodbold?

2. Har Naalakkersuisoq for Kultur eller andre medlemmer af Naalakkersuisut efterfølgende anmodet om at får forelagt alle oplysninger vedr. den kontroversielle fyring, og i benægtende fald: hvorfor ikke?

3. Hvilken ansættelsesretlig beskyttelse har en landstræner?

a. Kan det qua den offentlige finansiering af sporten og understøttelsen af GBU/GIF anses som en offentlig ansættelse, med heraf følgende saglighedskrav til afskedigelser såsom partshøring og lignende?

b. Finder funktionærloven anvendelse på ansættelsen?

c. I henhold til den officielle begrundelse for fyringen er der tilsyneladende tale om, at landstræneren er blevet fyret med baggrund i rygter, sladder og ikke mindst i at landstræneren har brugt sin ytringsfrihed til at tale med medierne. Mener Naalakkersuisut, at dette er en ordentlig begrundelse for en fyring?


4. Hvad vil Naalakkersuisut tage af initiativer for at bekæmpe racisme i sporten herhjemme?

5. Mener Naalakkersuisut at vort lands bestræbelser på at blive budt velkommen i FIFA og/eller UEFA har lidt skade af denne sag? Svaret bedes grundigt begrundet.
(Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne)

 

Begrundelse

Jeg tror langt de fleste af os blev chokerede, da det pludselig kom frem, at den nu forhenværende landstræner i fodbold Tekle Ghebrelul blev fremstillet som en bananspisende abe på de sociale medier.

Som formand for Demokraterne tager jeg afgrundsdyb afstand over for alle former for racisme, og jeg er flov over, at nogle af mine landsmænd synes, at racisme er i orden.

Sagen er på besynderlig vis endt med, at ofret for racisme – Tekle Ghebrelul – er blevet fyret som landstræner. Det er på alle måder en skandale. Bestyrelsen for GBU har i en pressemeddelelse forsøgt at komme med en anden grund til fyringen, hvilket dog ikke ændrer på, at fyringen både nationalt og ikke mindst internationalt fremstår som racistisk begrundet.

I mine øjne er der ingen tvivl om, at fyringen af landstræneren stiller vort land i et særdeles dårligt lys i vore bestræbelser på at blive medlem af FIFA og/eller UEFA. I disse organisationer kører man konstant kampagner mod racisme med deltagelse af nogen af sportens største stjerner. Og man slår hårdt ned på enhver form for racisme.

Eksempelvis fik det kroatiske fodboldforbund en bøde på 80.000 Euro (ca. 600.000 kroner) under EM i 2012, fordi landets fans fremviste racistiske symboler under kampen og råbte racistiske ord efter Italiens sorte spiller Mario Balotelli.

 

Et andet godt eksempel på den hårde og konsekvente kamp mod racisme er, at den italienske klub Lazio flere gange har fået store bøder og er blevet tvunget til at spille europæiske hjemmekampe uden tilskuere med baggrund i racisme fra fansene mod modstandernes spillere.

Men også internt i landet risikerer fyringen af landstræneren at få store konsekvenser. Langt de fleste landsholdsspillere har således ytret, at den nu fyrede landstræner var dygtig til sit job og at han havde en stort ansvar for den meget positive udvikling i grønlandsk fodbold. Ydermere betød fyringen også, at landstræneren i futsal og formanden for GBU’s bestyrelse trak sig fra deres stillinger.

Til trods for, at denne sag trækker store og grimme spor både nationalt og internationalt har Naalakkersuisut valgt at være tavse. Det er i Demokraternes optik en dårlig beslutning, og derfor ønsker vi svar vores spørgsmål inden for en frist på 10 arbejdsdage.

Number of views (664)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.