Nyheder

Agathe gør. Demokraterne gør ikke. Hvad mener DU?

Agathe gør. Demokraterne gør ikke. Hvad mener DU?

Author: Demokraatit/4. maj 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

Mener vi i ramme alvor, at det er nødvendigt, at Sundhedsdepartementet skal bestemme, hvornår voksne mennesker skal have lov til at købe en øl eller en flaske vin i en butik?

 

Grønland har i dag et mindre gennemsnitsforbrug af alkohol end Danmark. Det har vi grund til at være stolte af.

Men vi har stadig et problem med drikkemønstret, som i for høj grad er præget af rus-drikkeri. For mange drikker for meget, når de drikker.

Demokraternes vision er et Grønland, hvor de, der kan tåle det, skal kunne hygge sig med en øl eller et glas vin, når de har lyst. Og ja – vi sagde hygge sig. For hygge er nøgleordet. Ryger der for mange glas indenbords, kan det ende med, at hyggen ryger sig en tur. At aftenen ender i gråd og skænderi. At ting bliver sagt og gjort, som man fortryder dagen efter. Ryger der for mange glas indenbords, ender det let med, at man ødelægger aftenen (eller natten) for sig selv og for andre. Sådan skal det ikke være.

Vi skal have bedre styr på drikkemønsteret. Det er hvad alkoholpolitikken skal have fokus på.

Men alt for mange af de gældende restriktioner på alkoholområdet er uden effekt på drikkemønstret. I nogle tilfælde er det et spørgsmål, om ikke de virker stik mod hensigten.

Tag nu de begrænsninger, som er indført på åbningstiderne for butikssalg af øl, vin og andre alkoholholdige drikke. De får mange til at købe ind i større mængder, så lageret rækker til man igen har lejlighed til at købe ind. Men rækker lageret? Når flaskerne først er i huset, fristes mange til at tømme dem – også de flasker som var købt til senere brug. Restriktionerne kan dermed bidrage til at fremme rus-drikkeri, stik imod hensigten.

Det er en af grundene til, at Demokraterne på denne samling har fremsat et lovforslag, som udvider åbningstiderne for butikssalg af øl og vin m.v.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain, har indstillet lovforslaget til forkastelse. Det synes Demokraterne er trist. Trist for borgerne. Trist for Grønland. Trist for dem der er trætte af alkohol-køerne i butikkerne kl. 17. (Men selvfølgelig glædeligt for dem der tjener fedt på illegalt salg af alkohol uden for åbningstiderne…)

Vi syntes også, at det var trist, da Sundhedsdepartementet sidste år lagde op til, at der fremover ikke må reklameres for øl og vin i f.eks. tilbudsaviser, og at butikkerne skal holde øl og vin skjult bag forhæng eller i særlige afskærmede lokaler. Og at der på en søndag ikke skal være mulighed for at købe så meget som et glas Baileys eller portvin til dessert, hvis du f.eks. fejrer bryllup eller rund fødselsdag på en restaurant.

Er det den rigtige vej at gå, hvis vi skal have normaliseret befolkningens forhold til alkohol?

Hvis vi tager ansvaret fra folk, hvordan kan vi så forvente, at de opfører sig ansvarligt? Vi må spørge os selv, hvad vi opnår ved at behandle voksne mennesker som om de var børn.

Mener vi i ramme alvor, at det er nødvendigt, at Sundhedsdepartementet skal bestemme, hvornår voksne mennesker skal have lov til at købe en øl eller en flaske vin i en butik?

Agathe gør. Demokraterne gør ikke. Hvad mener DU?Mvh.
Justus Hansen & Randi Vestergaard Evaldsen
Medlemmer af Inatsisartut

Number of views (1021)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.