Nyheder

Alkohol- og Narkotikarådet har talt – men var det Naalakkersuisuts stemme vi hørte?

Alkohol- og Narkotikarådet har talt – men var det Naalakkersuisuts stemme vi hørte?

Author: Demokraatit/1. maj 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

Et råd, som ikke agerer politisk neutralt, har ingen troværdighed. Hvordan sikrer vi Alkohol- og Narkotikarådet mod politisk misbrug?

 

Det er ikke meget offentligheden hører til Alkohol- og Narkotikarådet, men i sidste uge lod rådet høre fra sig. Det skete, da rådet i et læserbrev i AG tog afstand fra et lovforslag om udvidelse af butikkernes åbningstid for salg af øl, vin og andre alkoholholdige drikke. Lovforslaget var fremsat af Demokraterne.

 

Demokraterne byder Alkohol- og Narkotikarådet velkommen i den offentlige debat. Men hvor var rådet, da Naalakkersuisut for blot et halvt år siden fremsatte et lovforslag, som ligeledes indebar en udvidelse af butikkernes åbningstid for salg af alkoholholdige drikke? Demokraternes lovforslag indebærer en lidt større udvidelse af åbningstiden end Naalakkersuisuts lovforslag, men også Naalakkersuisuts forslag indebar en udvidelse. Og en sådan udvidelse er Alkohol- og Narkotikarådet åbenbart imod – i hvert fald hvis forslaget fremsættes af Demokraterne…

 

Når rådet vælger at lade offentligheden høre fra sig, når Demokraterne foreslår en udvidelse af åbningstiden, men ikke når Naalakkersuisut foreslår en udvidelse, sætter rådet sin troværdighed på spil. Er rådet politisk neutralt, eller er det Naalakkersuisuts forlængede arm?

 

Agathe Fontain, som er Naalakkersuisoq for Sundhed, kender vi ellers som en retlinet politiker, og vi har svært ved at tro, at hun har valgt at sende rådet i marken, for at afværge et oppositionsforslag, og dermed misbrugt rådet politisk. Eller at hun har tilladt sine embedsmænd at gøre det…!

 

Men den eneste alternative forklaring er, at rådet har optrådt helt ubegribeligt klodset.

 

Under alle omstændigheder understreger denne ganske beklagelige sag behovet for at sikre rådets uafhængighed af Naalakkersuisut.

 

I dag sekretariatsbetjenes rådet af Naalakkersuisuts administration, og 3 af rådets medlemmer udpeges af departementer i Naalakkersuisut, heriblandt Sundhedsdepartementet. Denne udpegningsret har departementerne hidtil brugt til at indsætte egne embedsmænd.

 

Der er således ingen armslængde mellem rådet og Naalakkersuisut, ingen uafhængighed, og dermed heller intet effektivt værn mod politisk misbrug af rådet. Det kan hverken befolkningen eller rådet selv være tjent med. 

 

Demokraternes opfordring må derfor være: Giv Alkohol- og Narkotikarådet den uafhængighed af Naalakkersuisut, som er en forudsætning for, at rådet kan fremstå troværdigt. Hvis den mistanke kan opstå, at det er Naalakkersusisuts stemme vi hører, når rådet taler – så kan vi lige så godt nedlægge rådet!


Mvh.
Randi Vestergaard Evaldsen og Justus Hansen

Number of views (1070)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.