Nyheder

Tænk langsigtet

Tænk langsigtet

– gør vi en indsats, for at kompetenceudvikle lokalsamfundet tilstrækkeligt?

Author: Demokraatit/28. marts 2017/Categories: Nyheder

Rate this article:
No rating

HOLDNINGSÆNDRING: Vi gør meget lidt for løfte samfundets kompetenceniveau så vi kan bestride de attraktive og nogen gange vitale stillinger i samfundet – vi siger at befolkningen skal uddanne sig og at de studerende skal hjem efter endt studier i udlandet, på den ene side. Hvad er det så der sker, når nogle får afslag på grund af ’manglende erfaring’?

Vi ved, at der er en meget stor personaleomsætning i det offentlige og det er ikke alene dyrt at mobilisere medarbejderne, men værst af alt er den manglende videns- og kompetenceopbygning i samfundet, som forsvinder hver gang nogen vælger at fraflytte Grønland.

Det er lige præcis her der skal ske en holdningsændring, for vores afkast og investeringer i uddannede borgere, skal komme samfundet til gode. Der er alt for mange eksempler på, at vi ikke høster afkastet og det svarer til, at vi sætter penge i banken til en negativ rente – vi taber investeringen og mere til. Det er da for dumt!

Når vi taler om at besættelse af stillinger, er vi de første til at lukke øjnene for, at det os selv der har fejlet. Derfor skyder vi nu med spredehagl og beskylder alle andre end os selv for at vi står i den situation, hvor vi stiller spørgsmål til, hvorfor vi ikke selv varetager vigtige og nogle gange vitale stillinger i samfundet. Vi har tænkt for kortsigtet. Vi har en forfejlet uddannelsespolitik, boligpolitik og socialpolitik og alt, der danner rammen for et godt liv, hvor det enkelte individ ikke får forudsætningerne til frit at vælge.  

De der når gennem nåleøjet og får sig en uddannelse, har ikke en jobgaranti og vi har efterhånden hørt om flere, der har fået et afslag med ordlyden ’ingen erfaring’.  Ca. 48 % af stillingerne er i det offentlige og det forpligter! Der skal være fokus på sund fornuft, så borgerne og samfundet får mest muligt afkast af de investeringer der laves i form af uddannelser. Når det offentlige Grønland giver afslag som ’manglende erfaring’ er det en falliterklæring.

Det er en falliterklæring, fordi vi ikke tænker langsigtet og ikke tager med i betragtning, at det bedste sted at opnå erfaring netop er at komme arbejde. Vi vil have færdiguddannede med flere års erfaring og det koster samfundet dyrt at belave sig på blot at tilkalde nye medarbejdere, der er i Grønland i kortere tid.   

Det skal italesættes at det er tilladt at tænke langsigtet specielt i det offentlige. Det siger sig selv, at uddannelsesniveauet skal være i orden, men der er altså en større chance for at vores uddannede borgere bliver her i længere tid og dermed kan sikre, at den vigtige viden og de vigtige kompetencer, der er opbygges også bliver i samfundet. Alt andet er penge ud af vinduet.

Alle er frustrerede over tilstanden, også de nuværende højtstående politiske frontfigurer. Derfor må de nu tage ansvar og være bannerfører for at undlade at bruge en retorik, der rammer mindre befolkningsgrupper særligt hårdt og begynde at indse, at vi selv er ansvarlige for tingenes tilstand. Vi har kun formået at give meget få borgere forudsætningerne for at tage en videreuddannelse og dermed have kompetencerne til at bestride disse vigtige stillinger.

Demokraterne erkender, som et af de få partier, at der i mange år frem er behov for tilkaldt arbejdskraft og derfor bydes alle velkommen i Grønland – det håber vi at alle gør.


Mvh.
Tina Naamansen
- Kandidat for Demokraterne til valget I Kommuneqarfik Sermersooq

Number of views (1099)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.